Categories Новини

На BEREG FEST 2013 битимуть рекорди

             берегфестВ останню неділю вересня, 29-го, на закарпатській Берегівщині відбудеться 50-ий Міжнародний фестиваль BEREG FEST 2013. З цього приводу відбулася прес-конференція оргкомітету в Ужгородському прес-клубі.

 Організатори розповіли про ювілейну програму;  запалення символічного “вогню дружби”; ремісниче містечко та майстер-класи; рекордне приготування бограчу; солодкого Чігабігу, якого на 50-му фесті можна буде з’їсти.

Володимир Гвоздьо, координатор оргкомітету фестивалю, керівник студії «ARTREK» зауважив: «Розповідати про BEREG FEST вже не потрібно, адже фестиваль добре знайомий закарпатцям. Започаткований він у 1963 році, відповідно, цього вересня йому – 50 років. Утім, знову є задумки, які цього року втіляться вперше». Ще один ювілей у цей же час – Берегово святкуватиме 950 років. Саме стільки літрів бограчу приготують з цієї нагоди на фестивалі, що стане рекордом України з приготування найбільшої кількості бограчу на одній локації.

Програма розпочнеться із запалення символічного вогню дружби. Він єднатиме закарпатців, українців та угорців по той бік кордону.

Йосип Торпої, директор Центру українсько-угорського регіонального розвитку каже: «BEREG FEST» пам’ятаю з дитинства. Ще одна назва фестивалю – «Дружба без кордонів». І цього року вона справдиться сповна. Угорщину і Закарпаття, як відомо, нещодавно поєднала і велодоріжка, а цього разу велосипедисти поєднають вогнем дружби наші країни під час фестивалю».

Організують і невелике ремісниче містечко, де триватимуть майстер-класи від майстрів, що володіють техніками автентичних виробів. 15 народних умільців приїдуть з Угорщини – у рамках проекту, покликаного відновити народні традиції. Крім гончарства, різьбярства тощо буде представлено і більш екзотичні ремесла. До них долучатимуть навіть дітей.

Ще однією родзинкою свята стане новий образ вже відомого символу фесту – Чіга Біга. Його можна буде безкоштовно скуштувати у вигляді пряника. Олександр Ляхін, власник ТМ “Закарпатський пряник” пообіцяв, що до фестивалю підготують й інші сувенірні пряники із символікою свята та Закарпаття загалом.

Щодо концертної програми, то для гостей BEREG FEST виступатимуть берегівські виконавців, гості з Угорщини, а хедлайнером стане Тіна Кароль.

 ——————————————————————————————

Інформаційна довідка: «BEREG FEST»

 Фестиваль «BEREG FEST» було започатковано у 1963 році у рамках святкування днів добросусідства між Українською РСР та Угорщиною як фестиваль «Дружба без кордонів», тодішнім керівником Берегівщини Миколою Семенюком. Протягом майже п’яти десятиліть фестиваль кілька разів змінював формат та місце проведення. У 2010 році, з ініціативи голови Брегівської РДА Ігора Свища та за підтримки Брегівської районної ради у основу його формату було покладено принцип відкритої участі, а головною ідеєю стало відродження давніх народних традицій краю. Разом з тим фестиваль отримав нову назву, символіку та оновлену програму. 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *